Wednesday, August 17, 2011

Najraniji simptomi trudnoće

Najraniji simptomi trudnoće mogu se pojaviti već tjedan dana poslije začeća, no većina žena ih osjeti sa 4 do 6 tjedana trudnoće.
Važno je znati da simptomi variraju od žene do žene i od trudnoće do trudnoće zato se nemojte iznenaditi ako nemate sve simptome od nabrojanih ili pak niti jedan.

Mučnina/ povraćanje

Još poznato po nazivu jutarnja mučnina, može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i prije nego primjetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da ih lovi gripa. Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana, u mahovima ili može trajati cijeli dan i noć. Česti i mali obroci vam mogu pri tom pomoći. Mučnina se može pogoršati ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvijek imate nešto za prigristi pri ruci (probajte sa krekerima). Refleks povraćanja u trudnoći je lako izazvati, pa vas čak i jednostavno pranje zuba može dovesti do školjke.


*U obje trudnoće mučninu sam počela osjećati tek s navršenih 7.tjedana trudnoće i taj period je trajao do 13.tjedna. Mučnine sam imala cijeli dan, iako niti jednom nisam povraćala. Savjet: izbjegavajte zagušljive prostorije, liftove i parfumerije. Kao što je već spomenuto, uvijek imajte uz sebe nešto za pojesti da biste smanjili napadaje mučnine (preporučam integralne kekse Grancereale classico).

Pojačano osjetilo mirisa i okusa

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kava ili tost mogu izazvati mučninu. Vaše osjetilo okusa se može dramatično promijeniti, pa možda više nećete moći jesti hranu ili piti pića koja inače volite. Možete također osjetiti i okus metala u ustima.

* Metalni okus u ustima sam osjetila vrlo rano u trudnoći, podsjeća na okus krvi kad raskrvarite usnicu. Može vam se učiniti primamljivim nešto što inače ne volite jesti. Pripremite se da ćete imati nos kao pas tragač. Sjećam se kad sam prvi put otišla u grad kao trudnica... Baš me iznenadilo koliko grad smrdi :). Također, možete osjećati mirise za koje vam nije jasno otkud dolaze ili pak namirisati što kuha susjeda tri kata ispod vas.

Učestalo mokrenje

Ovo može početi već u prvom tjednu trudnoće. Možda ćete mnogo češće nego je to uobičajeno trčati na WC, čak i tijekom noći. Kako će vam se maternica naglo povećavati nakon oplodnje, pritiskati će mokraćni mjehur i javljati će vam se potreba za mokrenjem. Isto tako možda će vam urin potamniti i imati jači miris nego je uobičajeno. To vam je znak da trebate piti više vode. Ako osjetite bol ili peckanje prilikom mokrenja, razgovarajte sa liječnikom jer to može biti znak upale ili infekcije.

*Ja i inače često idem na WC, sigurna sam da imam mjehur veličine kovanice 5 kuna :). Jedina promjena koja je kod mene mogla ukazati na trudnoću je noćno mokrenje. Ukoliko ste trudni, pripremite se na često hodočašćenje do WC-a,. Također, mjenja se boja i miris urina. Na jednom stranom forumu čitala sam sam o povezanosti boje urina i spola djeteta. Navodno, bistar i flourescentno žuti urin ukazuje da nosite dječaka, a mutan i narančast urin da nosite djevojčicu. Oko 9 tjedna druge trudnoće iskušala sam taj test i kod mene se pokazao točnim. Iskušajte test samo za zabavu jer ne postoji studija koja bi potkrijepila tu teoriju.

Napetost u grudima

Često žene u ranom stadiju trudnoće osjete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osjetljive, a boja može im potamniti. Isto tako vene vam mogu postati izraženije - sve u pripremi za dojenje.

*U prvoj trudnoći sam napetost u grudima osjetila puno ranije nego u drugoj trudnoći. Primjetila sam da me grudnjak steže i da mi je neugodno spavati na trbuhu. Na veselje mog supruga, grudi su se do kraja trudnoće povećale za dva broja :). Zapravo, prvo što mi je bilo neobično su osjetljive bradavice, čak i kod tuširanja. Vene na grudima su se pojavile tek sredinom trudnoće i nisu bile toliko izražajne.

Umor

Možda ćete se vrlo rano u trudnoći, sve do kraja prvog tromjesečja osjećati jako iscrpljeno. Ovo je rezultat porasta razine HCG, vrlo visoke razine progesterona i povišene tjelesne temperature. Probajte se ne umoriti uz sve te hormonalne promjene, povraćanje i mokrenje.

*U obje trudnoće sam osjećala neizmjeran umor prvih nekoliko tjedana. Savjet: odmarajte se što više, jedino što pomaže je spavanje.

Izostanak menstruacije /grčevi / bolovi u leđima/ glavobolje

Većini žena ovo mogu biti prvi znakovi trudnoće – prvih nekoliko tjedana možda ćete imati grčeve i osjećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i lagano, odmah morate javiti svom liječniku. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su opet rezultat velikih hormonalnih promjena.

*U obje trudnoće me bolio trbuh kao da ću dobit menstruaciju. U drugoj trudnoći, boljelo me i u predjelu lijevog jajnika iz kojeg je nastupila ovulacija. Nakon što je izostala menstruacija, znala sam da je u pitanju trudnoća.

Lagano krvarenje

Oko 8 do 10 dana nakon ovulacije neke žene mogu imati lagano krvarenje, koje se može poklopiti sa vremenom kada bi vam uobičajeno počelo menstrualno krvarenje. Neke čak to mogu i zamijeniti za slabu mjesečnicu. Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne stanice u maternicu.

*U prvoj trudnoći nisam imala implantacijsko krvarenje, dok u sam u drugoj imala oskudan smeđi iscjedak par dana poslije ovulacije.

Vrtoglavica/ nesvjestica

Zbog činjenice da trudnoća utječe na osjetilo mirisa i okusa trudnice nenamjerno izbjegavaju hranu i preskaču obroke. Ovo uzrokuje niske razine šećera što može dovesti do vrtoglavica i nesvjestice. Ako stojite duže vrijeme pojačani pritisak maternice na arterije u nogama može dovesti do pada krvnog tlaka, što isto tako rezultira vrtoglavicom i nesvjesticom.

*Niti jednom se nisam onesvjestila, ali znala sam sam imati vrtoglavice. Savjet: jedino što pomaže je odmarati i čekati da prođe. Probajte pojesti nešto slatko ili popiti času vode.

Zatvor

Kako bi se apsorbirale sve hranjive tvari koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može dovesti do zatvora. Probajte jesti čim više svježeg voća i pijte mnogo vode kako bi to izbjegli.

*Jedan od najranijih znakova trudnoće, pogotovo onim ženama koje inače nemaju problema sa probavom, kao ja :). Ako se pravilno hranite, nećete imati takvih tegoba u narednim tjednima trudnoće kad se tijelo navikne na hormonalne promjene.

Nervoza

Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadiju trudnoće sa svim tim hormonima koji im luduju po tijelu, te uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osjećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte napraviti nekoliko laganih vježbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

*Pripremite se na napadaje nervoze, panike ili tjeskobe. Uvijek imajte uza sebe papirnate maramice, jer se možete rasplakati za svaku sitnicu. Ja sam obje trudnoće bila hiperosjetljiva i razdražljiva u tolikoj mjeri da sam se osjećala kao da više nisam ista osoba. Pomoći će ako uz sebe imate partnera punog razumjevanja.

Žgaravica

Iako se žgaravica i problemi sa probavom obično vežu za kasnije stadije trudnoće, kod nekih se žena mogu se pojaviti u ranijem razdoblju. HCG usporava probavu, što znači da vam je trbuh dulje pun. Želičane kiseline se zbog toga mogu vratiti u ezofag ili čak u grlo uzrokujući nelagodu i mučninu. Ovo se može ublažiti lijekovima, pa se posavjetujte sa liječnikom koje možete koristiti. Izbjegavajte tešku ili začinjenu hranu navečer jer vam može pojačati problem.

*U mom slučaju definitivno jedan od najranijih simptoma trudnoće. Žgaravicu nisam imala nikada osim u trudnoći.

Promjene u tenu

Možda ćete primjetiti na licu prišteve koji su rezultat hormonalnih promjena. Ovaj problem se često ustabili do drugog tromjesečja. Također postoji mogućnost da vam potamne madeži zbog povećane pigmentacije kože.


* Potamnile su mi samo aureole na bradavicama, ali tek kasnije u trudnoći. Nisam imala značajne promjene u tenu, možda koji sitan prištić koji mi i inače iskoči u periodu prije menstruacije.
 
Pojačan iscjedak

Mnoge trudnice primjete da imaju pojačani gusti bijeli iscjedak. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primjetite neobičan miris ili svrbež, obavezno se javite svom liječniku.

* Imala sam iscjedak vrlo rano u trudnoći, ali u vrlo maloj količini. Ipak, dovoljno da sam morala nositi dnevne uloške.

Gubitak težine

Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromjesečja trudnoće možete izgubiti na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno. Ipak razmislite o zdravijoj prehrani i izbjegavajte alkohol. Nemojte se čuditi ako dobijete komplimente na račun izgleda od ljudi koji ne znaju da ste trudni.

*Nisam gubila na težini, a dobivati sam počela tek oko 13-tog tjedna kad su prestale mučnine. 


Izvor originala:
http://www.zena.hr/article.aspx?ID=95

Evo i popis mojih najranijih simptoma u drugoj trudnoći koje sam napisala na jednom forumu u 7 mjesecu prošle godine:

3 DPO sise počinju biti osjetljive, ali to mi je uobičajno poslije O.
4 i 5 DPO smećkasti kremasti iscjedak, ali vrlo malo i dva puta na dan . Misim da to nije spotting pa ni ne bilježim u FF. Imam neke blage grčeve, ali može biti i probava .
6 DPO ništa posebno, sise i dalje osjetljive, ali ništa neobično. Malo su mi krvarile desni kad sam prala zube.
7-8 DPO svi "simptomi" nestali. Puna sam energije, preokrenula cijelu kuću. Graf skoro isti kao i prošli nedobitni ciklus .
9 DPO tempica malo pala, mislila sam da je gotovo.
10 DPO - probudila se s bolnim bradavicama, BT porasla. Piškim test - negativan. Do kraja dana imam osjećaj kao da ću dobiti mengu. Užasno me boli donji dio trbuha, navečer osjetim ritmičnu probadajuću bol na lijevoj strani koja je trajala cc 5 min. Perem zube prije spavanja - desni krvare ko lude . Umorna sam iako nisam ništa radila cijeli dan. Navečer gledam televiziju i osjetim žestoku žgaravicu. Sad se već opet nadam .
11 DPO - tempica i dalje raste. Bradavice su mi super osjetljive, ali ne i sise. I dalje me boli kao pred mengu.
12 DPO - pozitivan testić + ! Crtica je blijeda, vidi se samo s povećalom. Osjećam se odlično, skoro pa i nemam nikakvih simptoma.
13-14 dpo - testovi pozitivni, plus velik kao kuća i svaki dan sve tamiji!
 
Kratice:
O - ovulacija
DPO - dan poslije ovulacije
FF - Fertlity friend
BT - bazalna temperatura

Uglavnom, zaključak je da su simptomi trudnoće individualni i razlikuju se od žene do žene. Jedini pouzdan simptom je izostanak menstruacije. Ako ste baš nestrpljivi, kupite neki jeftin test za trudnoću i testirajte se najranije 12 dana poslije ovulacije ili 16 dana poslije nezaštićenog odnosa. Možda vam razveseli ružičasta crtica ili plus, pa makar ga vidjeli samo s povećalom :).
2 comments:

  1. Ovdje sam čitala dobar članak o menstruaciji pa pogledaj, možda ti može pomoći

    ReplyDelete
  2. Imam pitanje imam craveno smed iscjedak mucnine povremene navecer i meni pre cesto imam mokrenje sta uraditi

    ReplyDelete