Monday, August 15, 2011

Mjerenje bazalne temperature

Mjerenje bazalne temperature kod više od 80% žena može odrediti točan dan ovulacije.
Neposredno prije ustajanja (dok ste još uvijek u ležećem položaju) treba izmjeriti tmperaturu (u ustima, ispod jezika), držati toplomjer 5 min i zabilježiti temperaturu (najbolje na pripremljenom grafikonu).
Bazalna temperatura mjeri se ako ste zdravi i ne uzimate nikakve lijekove protiv bolova koji bi mogli utjecati na temperaturne vrijednosti. Bilo bi poželjno da spavate barem 6 sati i da temperaturu počnete mjeriti od prvog dana prestanka menstruacije.

Primjetit ćete da je u prvoj, folikularnoj fazi ciklusa temperatura nešto niža (u prosjeku ispod 36.6 °C), dok je nakon ovulacije, u drugoj, luteralnoj fazi ciklusa temperatura povišena (36.6 °C-37.2°C). To se događa zbog djelovanja hormona progesterona koji je povišen u drugoj fazi ciklusa. Ako jajna stanica nije oplođena, temepratura će početi padati i dobit ćete menstruaciju. Ukoliko bazalna temperatura ostane povišena 16 dana nakon ovulacije, postoji velika mogućnost trudnoće.

Ja sam oba puta ostala trudna drugi ciklus mjerenja bazalne temperature, stoga toplo preporučam :). Mogli biste se iznenaditi da ovulirate 20 dan u ciklusu, a ne 14-ti kako ste mislili (kao npr.ja).
Bazalnu temperaturu možete mjeriti na običnom grafikonu ili se možete besplatno registrirati na:
http://www.fertilityfriend.com/ i online pratiti svoj menstrualni ciklus :). Uz temperaturu, možete upisivati i promjene u cervikalnoj sluzi da biste što točnije odredili dan ovulacije. Nakon toga vam program automatski označi ovulaciju. Najbolje je istovremeno koristiti i LH trakice za ovulaciju i pratiti položaj cerviksa. Probajte, zabavno je :)!

Evo jedan moj graf za primjer:



Tip & tricks za mjerenje bazalne temperature:
  • uvijek koristite isti toplomjer (najbolje bi bilo kupiti digitalni koji pokazuje dvije decimale). Graf će vam biti točniji
  • navijte sat i mjerite temperaturu uvijek u isto vrijeme
  • na dan kad imate odnos zaokružite temperaturu ili upišite u graf
Ovako izgleda trudnički graf :):


Ukoliko se odlučite za mjerenje bazalne temperature putem Fertility friend programa, za pomoć pri upotrebi pogledajte tutorijale:
http://www.fertilityfriend.com/Presentations/tutorials.html

Sretno :)!


1 comment:

  1. Što je najbolje napraviti ako menstrualni ciklus kasni par dana, trebam li se odmah obratiti liječniku

    ReplyDelete